Comunicate de presa

Călin Popescu-Tăriceanu, președinte ALDE, la România TV: „Instituţiile care trebuiau să combată corupţia au devenit ele cele mai corupte locuri din România”

By 15 martie 2018 No Comments

Președintele ALDE, Călin Popescu – Tăriceanu, a declarat, în cadrul unei intervenții telefonice la România TV, că în România s-a declanşat de multă vreme o campanie de luptă împotriva corupţiei care nu este altceva decât o perdea în spatele căreia instituţiile care trebuiau să combată corupţia au devenit ele cele mai corupte locuri din România. Liderul ALDE a precizat că cei care au avut curajul să se opună sistemului au trebuit să suporte consecinţele.

„Nu aş putea spune că sunt aşa de suprins de ceea ce spune Sebastian Ghiţă. Sunt de fapt detalii care nu fac decât să contureze şi mai bine, să confirme ceea ce şi eu şi dumneavoastră şi alţi ziarişti, şi aici vreau să-l felicit pe domnul Ion Cristoiu, care nu numai că a făcut acest interviu, dar a ţinut de multă vreme acest subiect extrem de prezent în dezbaterea publică despre existenţa binomului, a statului paralel. Dacă-mi permiteţi, aş face două, trei comentarii.

Primul comentariu este unul pe care l-am mai făcut în trecut, dar care se dovedeşte din nou că este extrem de valabil acum. Şi anume: conform proverbului pe care îl cunoaştem cu toţii, „Hoţul strigă hoţii”, în România s-a declanşat de multă vreme această campanie de luptă împotriva corupţiei care nu este decât o perdea în spatele căreia instituţiile care trebuiau să combată corupţia au devenit ele cele mai corupte locuri din România. Aceste instituţii, mai mult decât atât, nu că nu au luptat împotriva corupţiei, ci au luat o acţiune pe cont propriu, benefică pentru ele şi pentru alţii din străinătate, de a elimina elitele politice, elitele economice, elitele intelectuale şi academice din România în aşa fel încât România să fie o ţară foarte uşor de manevrat de către alţii. Pentru că, evident, eliminând aceste elite nu mai este nimeni capabil să opună o minimă rezistenţă. Şi din acest motiv eu cred că oamenii ăştia pot oricând să fie acuzaţi de cele mai grave lucruri, cum ar fi trădarea interesului naţional sau, în fine, în gama aceasta.

Al doilea lucru pe care vreau să-l remarc este aroganţa extremă pe care am văzut-o, iar Ghiţă o confirmă, a celor care erau capii sistemului şi sunt încă, mă refer la Coldea şi la Kövesi, Kövesi care a refuzat în repetate rânduri să se prezinte la Comisia de anchetă parlamentară, Coldea care aseară i-a persiflat, şi-a bătut joc de membrii comisiei spunând ce stat paralel? Ştiţi cu toţii, sau mă rog, nu ştiu dacă toţi telespectatorii au citit, în România nu există stat paralel, există un stat vertical pe care domnul Coldea l-ar fi servit. Nu ştiu care este statul vertical şi cum l-a servit Coldea pe statul vertical, pentru că ceea ce a făcut a fost contra interesului naţional, spuneam şi mai departe.

A treia remarcă, şi aici îmi pare rău că indirect mă adresez şi lui Sebastian Ghiţă care face un lucru însă curajos şi extrem de util. Este o lecţie pe care trebuie să o înţelegă toţi cei care au crezut că, cochetând cu statul paralel o perioadă, intrând în graţiile statului paralel, vor fi protejaţi. Din păcate, ei au fost socotiţi un fel de produs care la un moment dat se consumă, expiră şi este aruncat la gunoi. Şi avem această situaţie cu numeroase persoane, dacă vreţi şi în zona politică am văzut exact acelaşi lucru întâmplându-se cu personajul cunoscut drept domnul Oprea, care a păţit acelaşi lucru cum a păţit şi Sebastian Ghiţă şi au fost şi alţii, bineînţeles, care au avut de suferit. Cei care au avut curajul să se opună, evident că au trebuit să tragă consecinţele şi aici probabil că exemplul cel mai notoriu este al fostului premier Ponta, căruia începând din anul 2015, chiar cu ocazia vizitei prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene la Bucureşti, chiar în acea zi, i s-a deschis dosar penal de către DNA”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu la România TV.

Președintele ALDE a oferit exemplul fostului ministru al Transporturilor, vicepreședintele ALDE Ovidiu Silaghi, cel căruia i s-a întocmit dosar de către DNA, i-a fost afectată cariera politică, iar în final dosarul a fost finalizat cu închiderea sa.

„Chiar zilele trecute discutam cu unul din colegii mei din ALDE, este vorba de fostul ministru Ovidiu Silaghi, căruia i s-a deschis un dosar în 2012 de către DNA şi acum în 2018 a fost achitat. Dar cariera lui politică a fost făcută praf, situaţia lui şi viaţa lui familială la fel. Probabil că pentru statul vertical al domnului Coldea lucrurile astea nu contează, dar eu cred că aceste lucruri contează foarte mult pentru că, domnul senator Şerban Nicolae a vorbit de tragedia prin care a trecut Mariana Rarinca, câţi oameni simpli nu au trecut prin aceste tragedii şi oamenii ăştia ne sfidează, sfidează opinia publică încercând să arate că ei au servit statul. Ei nu au servit statul, ei au servit interesele lor şi interesele altora”, a spus liderul ALDE.