Stiri

Steluța Cătăniciu, vicepreşedinte ALDE despre motiunea pe justitie a PNL – USR: Ati scris textul acestei motiuni la fel cum va manifestati in opozitie: superficial, demagogic si populist, incercand sa manipulati

By 14 septembrie 2017 No Comments

Stimati colegi parlamentari, semnatari ai motiunii simple intitulata
“PSD –stapanul justitiei?! Chiar asa?”
Am citit textul motiunii si va marturisesc ca sunt surprinsa ca un subiect atat de serios si atat de grav cum este starea justitiei din Romania este tratat intr-o maniera atat de neserioasa. Superficialitatea care v-a caracterizat in ultimul timp strategia de opozitie se regaseseste si in paginile acesteia.
Pornind de la titlul ei, motiunea pe care o dezbatem astazi poate fi considerata doar o scrisoare pierduta scrisa de unii care , din pacate, si-au pierdut memoria. Ma refer aici la colegii parlamentari ai PNL .
Nu stiu pe ce v-ati bazat, stimati colegi, atunci cand prin textului motiunii , v-ati exprimat ingrijorarea cu privire la ceea ce considerati a fi o continuare a serialului Martea Neagra, dar se pare ca ati uitat ca ziua de 10 decembrie 2013 a fost regizata ca scenariu al episodului Martea Neagra, de Traian Basescu si Monica Macovei. Unde erati in ziua de 10 decembrie 2013? In USL, in aceasta sala, votand modificarile de care astazi va deziceti. Si astazi, si ori de cate ori aveti ocazia.
Va referiti in textul motiunii la realizarile obtinute in timp, de sistemul de justitie din Romania. Care sunt aceste realizari, pentru ca in timpul la care faceti referire, al Monicai Macovei si al lui Traian Basescu, sistemul de justitie a iesit cu mult din cadrul legal si democratic.
In timpul la care faceti referire, un judecator (si nu orice fel de judecator, ci presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie) se declara partenerul de nadejde al DNA iar Romania era condamnata pe banda rulanta la CEDO, statul de drept era confiscat de structurile de forta, fiind pervertita ideea de drepturi fundamentale in cea de lupta anticoruptie.
In timpul la care faceti referire, 40% din judecatorii completelor penale de la Inalta Curte de Casatie si justitie au fost formate din fosti procurori iar condamnarile, in multe dosare, au fost dispuse fara probe. Acestea sunt progresele justitiei din Romania, realizate in timpul despre care vorbiti in textul prezentei motiuni.
Stimati colegi, semnatari ai motiunii ,vorbiti despre episodul OUG 13 care va este viu in memorie. Chiar asa? Va este viu acel episod insa vi s-a sters din memorie Decizia CCR din 27 februarie 2017 prin care Curtea a constatat ca guvernul PSD ALDE a actionat legal in adoptarea acelei ordonante.
Va manifestati ingrijorarea cu privire la rezolvarea situatiei din penitenciare. Unde erati in ziua de 11 octombrie 2016 cand in Parlamentul Romaniei a fost dezbatuta motiunea simpla determinata de faptul ca ministrul justitiei a recunoscut in fata CSM ca a mintit la CEDO in legatura cu situatia penitenciarelor din Romania
Va manifestati ingrijorarea cu privire la una din prioritatile minstrului justitiei si a guvernului PSD-ALDE, si anume propunerea privind procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si a procurorului general prin care va avea loc o reala depolitizare pentru ca cel care va face aceste numiri va fi CSM-ul.
Ce mai conteaza ca acum 4 ani, PNL prin vocea actualului presedinte Ludovic Orban sustinea exact modificarea pe care o acum o criticati . Atunci era presedinte Traian Basescu, acum presedinte este generalul Johannis.
Stimati colegi, ati scris textul acestei motiuni la fel cum va manifestati in opozitie: superficial, demagogic si populist, incercand sa manipulati prezentand minciuna drept argument in aceasta dezbatere, in speranta ca veti mai scoate lumea in strada, negandindu-va la consecintele acestor manevre.
ALDE va vota impotiva acestei motiuni. Propunerile de modificare a legilor 303, 304 si 317 din 2004 prezentate de catre domnul ministru al Justitiei, Tudorel Toader , fac parte dintr-o viziune care are la baza principii constitutionale si urmaresc o consolidare reala a statului de drept precum si separatia si controlul reciproc al puterilor in stat.