Despre noi

Cine suntem

Tineretul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (TLDE) este organizația tinerilor din cadrul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), o organizație dedicată promovării și întăririi valorilor liberale în România, care îşi asumă istoria şi tradiţia liberalismului în România, reprezentarea ideilor şi valorilor liberale, civice şi ale dreptei democratice româneşti.

TLDE este format din membrii ALDE cu varsta pana in 35 se ani, ce subscriu la principiile și valorile liberalismului. TLDE afirmă libertatea individuală ca temei al oricărei organizări politice, sociale, economice şi culturale rezonabile şi susține crearea unui proiect politic fondat pe relaţia dintre libertate, democraţie şi prosperitate.

Valorile inalienabile ale liberal democraților sunt sunt: libertatea de gândire şi de exprimare, libertatea presei, a cercetării ştiinţifice şi a educaţiei, libertatea de asociere, dreptul de proprietate, dreptul oricui de a alege o ocupaţie şi de a folosi liber venitul rezultat, dreptul la un tratament echitabil care să asigure condiţiile unei vieţi decente, dreptul la securitate socială, securitate ecologică și alimentară, dreptul de a trăi liber într-un sistem de liberă întreprindere, domnia legii.

Conform programului politic al ALDE, principalul scop al TLDE este garantarea, promovarea şi respectarea demnităţii omului, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Totodată, organizația de tineret a ALDE își propune să întărească cooperarea din cadrul comunității de tineri liberali și să canalizeze efortul comun al acestora pentru construirea unui mediu liberal politic, social și economic, prin care să fie asigurată o coeziune economică și socială pentru toți cetățenii României.

Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) este un partid politic reprezentat în Parlamentul României și la nivelul structurilor județene, înființat prin fuziunea dintre Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator. Partidul își revendică o orientare politică de centru-dreapta, cu doctrină liberală, centrată pe apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor și promovarea unei filosofii liberale în economie. Președintele partidului este Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Partidul a fost înființat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberal Reformator cu Partidul Conservator.

Primele alegeri la care a participat ALDE au fost alegerile locale din 2016, clasându-se pe poziția a treia, după Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. În urma alegerilor parlamentare din același an, ALDE a reușit accederea în Legislativul român, obținând 29 de locuri (9 membri ai Senatului, 20 de membri ai Camerei Deputaților).

După votul din 11 decembrie 2016, ALDE a format o coaliție de guvernare împreună cu Partidul Social Democrat. ALDE deține patru portofolii în cadrul guvernului: Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.

Conducere

Rezolutii TLDE

Crezul TLDE